Sunday, July 3, 2011

Shawl raYe from my Syg..





hehe...hye all..td meet my hubby and he bought a beautiful shawl for me..sgt2 terharu..thanks syg..tau2 jer i suke pkai shawl..hehe.. die cakap ' sowy,b xdpt bli pape,just this shawl jer yg dpt b blikan kat cameron'..i pun jawab 'it's k syg,i love it so much'..I tau setiap saat n dimana u berade, u tetap ingt at I..that's y I syg at u..by the way thanks again dear..



Sunday, June 26, 2011

mAsaLah BtOl..

hye  peeps..actually i ngah sdh ngn sume yg berlaku..sowg pntgkn diri,sowg nk cari salah owg jer,sowg xnk mengaku salah...erm mcm2 ar..Die sape nk tentu kan sape yang jahat or x????...kot sorg kawan yg bek,die xkn membeza2kan kawan2 die..i xkisah la kot die BESTFRIENDS ngn sape pun..tp die sikit pun x appreciated pe yg i n mmber i wt untuk die...i x kisah la..manusia mcm2 ragam..tp i btol2 terkilan..Al-Quran sendiri dh nyatakan


 "Oleh itu Islam telah menggariskan cara yang tepat untuk mengikat tali persahabatan. Al Quran telah menjelaskan hakikat persahabatan yang sebenar melalui firman Allah: "Berpegang teguhlah dengan tali Allah, dan jangan kamu berpecah belah." (Ali Imran : 103)


Pernahkah kita terfikir, kenapa Allah SWT mencipta manusia daripada berbagai bangsa, warna kulit dan bahasa. Firman Allah SWT dalam surah al-Hujurat ayat 13, yang bermaksud:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan berpuak-puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang lebih bertakwa. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya.
Apakah ciri-ciri seorang sahabat yang baik?
Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:
  • Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;
  • Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;
  • Jika engkau memerlu pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;
  • Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;
  • Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;
  • Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
  • Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;
  • Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;
  • Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;
  • Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;
  • Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu;
  • Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan;
  • Dia mendorongmu mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.
Sebagai remaja yang terlepas daripada pandangan ayah ibu berhati-hatilah jika memilih kawan. Kerana kawan, kita bahagia tetapi kawan juga boleh menjahanamkan kita.
Hati-hatilah atau tinggalkan sahaja sahabat seperti dibawah:
  • Sahabat yang tamak: ia sangat tamak, ia hanya memberi sedikit dan meminta yang banyak, dan ia hanya mementingkan diri sendiri.
  • Sahabat hipokrit: ia menyatakan bersahabat berkenaan dengan hal-hal lampau, atau hal-hal mendatang; ia berusaha mendapatkan simpati dengan kata-kata kosong; dan jika ada kesempatan membantu, ia menyatakan tidak sanggup.
  • Sahabat pengampu: Dia setuju dengan semua yang kamu lakukan tidak kira betul atau salah, yang parahnya dia setuju dengan hal yang dia tidak berani untuk menjelaskan kebenaran, di hadapanmu ia memuji dirimu, dan di belakangmu ia merendahkan dirimu atau mengkhianati amanahmu. Bila telah di percayai, dia khianati. Bila telah di cintai, dia dustakan.
  • Sahabat pemboros dan suka hiburan: ia menjadi kawanmu jika engkau suka berpesta, suka berkeliaran dan melepakpada waktu yang tidak sepatutnya, suka ke tempat-tempat hiburan dan pertunjukan yang melalaikan.
  • Sahabat yang membawamu semakin jauh dari Allah. Seorang yang tidak menambah kebajikanmu di dunia, lebih2 lagi di akhirat. Seorang yang tidak menambah manfaat kehidupanmu di akhirat, bukanlah temanmu yang sebenar.
Hati-hatilah memilih kawan, kerana kawan boleh menjadi cermin peribadi seseorang. Berkawanlah kerana Allah untuk mencari redha-Nya.
Kerana itu agama telah memberi panduan yg cukup lengkap dalam segala selok kehidupan. Satu kesan daripada sifat-sifat takwa (hati yg takut pada Allah atau orang yang beriman), seseorang itu tidak akan menganiayai sahabatnya sendiri dan mempersiakan amanah atau kepercayaan yg diberi.
Sesungguhnya Allah membela orang yang beriman. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap seorang yang khianat, lagi tidak bersyukur.” (Al-Hajj : 38)
Sedaya upaya, pilihlah sahabat yg membimbing jalan ke syurga. Memberi sokongan di dunia, memberi manfaat di akhirat.
Tiada manusia yang sempurna dan terlepas dari kesilapan. Tetapi manusia itu punyai hati, perasaan insaf (conscience) dan jalan ikhtiar untuk memperbaiki diri jika berlaku kezaliman. Orang mukmin menyelesaikan masalah atau konflik dengan akhlak yang mulia. Tidak sekali-kali ‘habis madu sepah dibuang‘. Berusahalah dengan hati yang ikhlas, jika sahabat tidak menghargai diri kita, bertawakkallah & doakan dirinya. Hanya Allah yang akan memberi petunjuk dan pertolongan. Ujian kehidupan di dunia yang fana’ ini akan menapis teman-teman yg benar2 jujur terhadap diri kita.
Wallahua’alam….

Sunday, June 12, 2011

gamBang...weeeeeeeee...


tanggal 10 june, I n Friends g jalan2 ke gambang at kuantan..huh mmg besh ble jln ngn kawan2...hehehe...nie pic ktorg otw g gambang..kot dari uitm segamat,xd la jauh mne..kot dr mlake or semban pergh mmg berdarah la nk duk dlm kete jer..hahaha...gambang nie xd la besh mcm sunway tp die more to family event la..x sia2 kot korg nk bwk family g snie.. :)














Monday, June 6, 2011

TaMaN BoTaNi




 






Sunday, May 22, 2011

LangKaWi..









hye PeEps..huhu..skunk nie I berade di rumah coz ngah cuti sem, actually ble duk uma jer ad byk sgt activity yg kite rase nk wt salah satu nyer melancong..haha tue favorite I dr kecik..berjalan je la..last week I bru alik dr Langkawi jalan bersme my sys n her husband and my bro..ktorg ber4 jer la coz my mum n dad mls nk g..die kate dh buhsan jln dlm malaysia..haha..actually Langkawi skunk mcm dh x besh cm dlu coz maybe dr segi persekitaran die kot..x chantek dh..ktorg abs la rayau satu langkawi, biase la ade yang menarik,ade yg x..erm..tempat2 yg menarik I g underwater world,cable car, tasik dayang bunting n so on..kot nk tau lg,g la sne..hehhe.. =) 

Wednesday, May 11, 2011

WhIte





time nie kami di dataran teluk kemang PD...saje jer jalan-jalan coz at semban dh xtau nk wt pe..buhsan gler rayau at semban..hhahaha..maklumlah dh 20 thn duk cnie..perubahan sume dh rase..tp nk wt cm ne an,kot dah hari2 mengadap bnd yg same mau x buhsan..so g PD dapat la take pic,hehe..tue je la keje nyer nk wt pe lg an..haha..tp tetap happy bersame hubby,asyik tergelak jer keje nyer..thanks sayang coz make me happy.. =)



Sunday, May 8, 2011

HaPpy MoTheR'S DaY


Tanggal 8 may 2011, my family had celebrate mother's day for my lovely mom..sangat swonok mcm2 ktorg mkn secret recipes x tgl, pizza n mcm2 la...nyum2...hehe...kami celebrate bkn ape nk menghargai jase mum kite yang slame nie byk menabur budi n jasa untuk membesarkan kite dgn penuh kasih sayang..bagi yang dh xd ibu tue kamoo jgn sdh2 ye dear,maybe ade hikmah di sebalik yang berlaku..x salah kot kite nk meraikan ibu kite bg yg tlah tiada..just  kite doakan al-fatihah agar roh nyer dicucuri rahmat..actually tanggal 8 may nie juge kami dikejutkan dgn berite sdh dengan pemergian bapa saudara kuh yg telah kembali ke rahmatulallah jam 4 ptg smlm..adat dunia ble kite sedang gembira pasti ada yg berduka kn..itu la takdir dan ketentuan Allah s.w.t..kite kne la trima qadaq dan qadar nyer..Salam takziah buat family arwah pokteh.. -Al- Fatihah-

sahAbAt..


Sahabat????...as long u all tau ape erti nyer sahabat tue dh cukup membuat u all hargai relation tue.. Same goes to me, I really appreciated my friends because I had a lot of happening members..but kadang2 tue ada la jugak selisih faham tp kite sbg member seharuslah bertindak positif untuk memulihkan keadaan bkn menghancurkan lagi keadaan.. I cube untuk menjadi seorang sahabat yg prihatin...hehe bkn pe coz xkn la kite nk tgk jer best friends kite pecah belah kan...x syok la..I xske jadi member ble sng,kite appy n ble sush kite tglkan kawan kite tue..eeeeee...I ckup x ske owg mcm tue..so whatever it's kte mesti sme2..tue la prinsip I ble nk berkawan..cam tue jugak kite bercinte,jgn sesekali kite sia2 kan owg yg btol2 hargai kite coz ble dh kehilangan baru nk nyesal dh x gune.. sO hargailah org yang selalu hargai kite tidak kire la parents,friends,boyfriends or others uke.. =)



Sunday, May 1, 2011

SeGaMaT-Batu PaHaT-KoTa tInGgI-SeReMbAn..



hye..ari nie penat sgt coz baru alik dari kota tinggi cousin I kawen..actually I baru mula cuti sem..ari jumaat tue my mum n dad amik I at kolej,then trus grak alik kampung..sangat2 happy coz dapat jmp cousins..dh lame x jmp mereka n kami sume berkumpul di kota tinggi..hehe..mcm2 kerenah I tgk..klakar gler..jmp aunty2 n uncle2 yang sporting n funny..hehe..pasnie ble lagi la dapat jmp mereka..msing2 dah bz..xpe la dgr cter nk wt family gathering before I msuk kolej alik..hope jadi la... :) k la 2 jer kot nk share mlm nie pnt n xd idea nk tulis ape..nytez all.. :)

Monday, April 25, 2011

LuRvE tHis SoNg


Ble dgr lagu nie teringat time I bru dipertemukan dengan hubby..lagu nie die bagi semata-mata nak usha I..haha..u look sweet dear time tue..lagu nie akn menjadi kenangan terindah dalam hidup I..selama 4 tahun perkenalan kite ,engkau saje yang tetap di hati..I xkn sia2kan penantian you selama setahun untuk bersama I..thanks coz sudi menanti dan terus menanti..I really appreciate it... :) lurve u forever and ever.. 

Saturday, April 23, 2011

AliF HaFiFi


hehe..gmok kuh..wah mkn ais krim mcd x ajk kite pun..xpe2..nie la favorite aiskrim dak gmok nie..pegi mne2 mst x lupe nk bli ais krim mcd..mcm budak2 la b nie..hehe..makan x pndg kiri kanan..xbek mkn sorok2 tau..mkn jer la, mne x besar..haish.. :p

CiNta KiTa

today 23/4 ari untuk I bertungkus lumus untuk membace coz sok ada paper organization to information..huhu..eh2 lari tajuk plak..senanyer sajer jer letak pic nie coz ngah buhsan..actually cantek kan ring nie..hehe..ade jer cincin couple.. :) kadang2 ble pkai cincin kat jari jer mst owg tny ko dh tunang ker...pe la x logic langsung..bis 2 kot dak2 kecik pkai xkn la die dh tunang..haha..pe la..korg rase pe yg special dlm relation korg ngn 'si die'?..mst die ada bli kan mcm2 x terkira la byk nyer kan..untung la ada bf..haha..yang single tue jgn jeles plak especially my bff Nina Amalina..aku doakan ko dpt boy yang leh hargai ko k..amin..to my hubby thanks coz wt I appy slame nie..even slame nie kite ada masalah you always mengalah..walaupun I tau tue salah I..erm..but kdang2 marah menguasai diri n xpat nk kawal. I tau you x ske I sebut perkataan 'CLASH'..I will try my best to lupekan perkataan tue..ok.. :)

Friday, April 22, 2011

FiNaL ExAm



Hye peeps..dh lame x update blog nie..windu sgt2 kat blog nie..hehe..actually ari nie i just nk wish GooD LuCk to all my friends yg mengenali diri ini  especially at UITM SEGAMAT. Rasenyer lom terlambat g kot nk wish even dh menjalani satu paper..ada lagi 3 papers. I hope u all can do it ok..cayork2.. I sure ramai yang ada target mereka yg tersendiri,mcm tue juge I..hehe..insyallah berkat usaha & doa mak ayah kite akn success..Perjuangan mesti diteruskan untuk mase depan yang bakal kite tempuh di mase kelak..hanya semangat dan doa tidak putus2 yang diperlukan.. lastly I hope I dapat ape yang I nk dlm idup nie..' BERJAYA DALAM HIDUP'... :) 

Sunday, April 10, 2011

Mallaca..


with ekin...





time nie at melaka..wah..sngat2 swonok..hhuhu..walaupun byk gler rintangan tp ktorg gagahi jue..thanks to my friends coz sudi bwk i jlan2..huhu..






Sunday, March 20, 2011

BAjU BarU...


cantek x?...hehe..nie la bju baru ktorg..jgn jelez ye..actually npe same coz ktorg mmg slalu pkai bju same color hehe..my hubby yg suke sgt kuar pkai bju same color nie..mmber2 selalu jelez tgk baju ktorg..hahhaa..ala..nk wt cm ne len owg len la cara nyer ye x..ktorg nie gler shopping..cian kat nina bayangkn dr pkul 11 smpi shopping mall sampi la kul 5 hanye cari dua pasang jer...hahhaa..abs sume shopping mall ktorg jelajah..ujan2 men redah jer..thanks to nina...t kot ko nk bli baju ak teman ye..hehhee..suke sgt ngn warne nie..ktorg xd lg wrne nie..wrne ijau n oren pun xd lagi..insyallah coming soon..hahhaa...k la 2 jer nk cter...buhsan lorh ari nie xd kelas..ptg kang ad test..i will do my best..amin.. :)

Sunday, March 13, 2011

bErSaMe TeRsAyAnG...

hehe..rndu nyer mse nie even bru jer jmp..huhu..ops..merah nyer mak ngah..hahhaa..actually i x suke pkai bju merah tp sje jer nk pkai coz asyik pkai bju same jer stiap kali date..nak2 ktorg nie jenis cepat buhsan ble bergaye..haha..bak kate member2 ak untung la ada pakwe..mcm la they all xd bf kn nk ckp i mcm 2..back to the story.. i bwk nina juge g lepak ngn dak2 club kelise..wah..happy gler nina...untung la dpt mmber baru ye x...skunk nie nina dah kemaruk ngn kelise...mcm dh kne jampi plak kn..tp x pe kot kite nk bertukar hobby..jnji bnd tue x waste our time..i try to support my hubby penuhi minat nyer utk join dak2 kelise..i hope u will appreciated pe yg i dh wt utk die.. :)